Jul

Juleaften er ganske særlig 

suze_la_rousse.jpg

Der er noget ganske særligt over juleaften, og specielt maden bliver der kræset om, og sovsen bliver smagt til igen og igen - ligesom der kigges ind i ovnen til anden for den skal både have sprødt skind - men også være saftig. Der er mange ting at tænke på, men vi kan hjælpe dig med vinen, så du med sikkerhed ved at den passer til anden og ris a la manden. 

ANDEN/FLÆSKESTEGEN:
På det traditionelle julebord bliver der ofte serveret and eller flæskesteg, hvor specielt anden hører ind under de mørke kødtyper. Men uanset og du vælger and eller flæskesteg, så er det tilbehøret, som skal have lov at bestemme vinen denne aften. For vinen skal kunne spille op til de søde brunkartofler og den syrlige rødkål, og vi anbefaler derfor en koncentreret frugtig vin, med en god portion krydderier og godt syre indhold. 

De rødvine, som er vist her har lige præcis den kombination, der understøtter det sur/søde og den kraftige smag fra julemaden, så når du serverer vinen herunder er du sikker på at den er afstemt og passer til julemenuen.  

PROPPERIET SERVERER JULEAFTEN TIL ANDEN: Epsilon

RIS A`LA MANDE:
I de fleste hjem juleaften stiger spændingen når ris á la manden kommer på bordet, og konkurrencen om at finde mandlen, hvor alle kneb gælder - sættes i gang. 
Serverer du ris á la mande lavet på fløde med traditionel kirsebærsauce, vil vi uden tvivl serverer portvin til... eller ?? 
Når vi taler portvin har kært barn mange navne... for de fleste går efter en portvin, som i den grad spiller godt op til kirsebærsaucen. Men den portugisiske charmerende flaske laves mange andre steder i verden, men må så ikke kaldes portvin. Fx er vores kunders favorit Old Haysed fra Chambers. Det er også en portvin, men da den kommer fra Australien og ikke Portugal, ja, så må den ikke hedde portvin. Portvin eller ej - uden tvivl en vinder. 

I portvins-kapløbet kan også italienerne være med for de har Recioto, og det er bestemt også en mulighed, som er lækker og understøtter kirsebærsaucen.   

PROPPERIET SERVERER JULEAFTEN TIL RIS Á LA MANDE: Old Hayshed fra Champers

Der er 20 varer.

Viser 1-12 af 20 element(er)

Aktive filtre

BLOSSA Stærkvinsgløgg

Årgang:
Slot:
Blossa Stärkvinsgløgg har en krydret bouquet med en antydning af honningkager og rosiner. Smagen er fyldig med toner af julekrydderier samt lang finish. BLOSSA gløgg er lavet på en hemmelig opskrift, der er over 100 år gammel fra den berømte vinhandler JD Grönstedt & Co. De begyndte at lave gløgg i 1917 og opskriften er ikke ændret siden. Starkvinsglögg er lavet på en fyldig rødvin med smag af klassisk BLOSSA gløgg krydderier. Serveres dampende varm med rosiner og mandler. Eller — prøv noget anderledes og nyd den ved stuetemperatur med honningkager, kiks og blå ost. En rigtig smagsoplevelse!
Pris 55,00 kr.

Rutherglen Muscat, Chambers...

Årgang:
Slot: Chambers Rosewood Vineyards
90 point af Robert Parker 90 point af James Halliday 90 point af Stephen Tanzer 90 point af Wine Enthusiast 90 point af Wine Spectator 6 stjerner og TESTVINDER på Finansbureauet.dk Claus Forrai skriver: "Temaet for denne uges test var vin til ris a la mande. En kamp som, ikke overraskende, udviklede sig til en kamp mellem Portvin og Recioto. Mere overraskende var det måske derfor, at sejren gik til en australsk hedvin i form af Chambers Rosewood Vineyards Rutherglen Muscat, som forhandles af Propperiet til en pris af 119,20 kr. ved 3 stk. ”Livet er for kort til ikke at have smagt hedvinene fra Chambers”, skulle Robert Parker have udtalt. Og det kan man kun give ham ret i, når man har smagt vindervinen, som er en herlig sag med 8-10 års lagring på bagen, og som byder på en helt fantastisk næse med intensive noter af tørrede frugter, Amaretto og kaffegrums og en super cremet mund med en symfoni af smagsindtryk i retning af marcipan, rosiner, ristede nødder og mokka. Vinen er i sig selv en meget stor oplevelse, men særligt til Ris a la mande går det hele op i en højere symbiose." Hedvin med 8-10 års lagring på bagen. Flot gylden orange farve. I næsen mødes man af tørret abrikos, rosin, chokolade og lidt friskmalet kaffe, – ren og skær gammeldags købmandsbutik! Smagen besidder en delikat cremet sødme, med et godt alkoholisk bid som modspil. Man tygger på tørrede frugter længe efter en slurk af denne himmerigs mundfuld. Vil være en fantastisk ledsager til frugttærter eller chokolade-desserter. Alkohol: 18,0%
Pris 119,00 kr.

2016 La Part des Anges,...

Årgang: 2016
Slot: Château Malijay
GULD Mèdaille D´OR Paris 2016 5 stjener af Århus Update 91 point i Ekstra Bladet " En kølig stil og præcis Cotes du Rhone med sorte kirsebær, lakrids, peber og krydderier i smagen. Flot balanceret med en lang krydret afslutning. Yderst flot glas vin til prisen" 5 stjerner på Gastromand.dk " Her er det hele 80 % syrah så nu snakker vi forretning. Næsen er lavendelkrydret, men ikke helt så gavmild som på Opus. Til gengæld er munden en større charmetrold end din festglade svoger og formentlig også mere elegant. Juicy, rank, mineralsk og yderst drikkevenlig. Steg et par lammeskanke og bliv et gladere menneske. "     Slottet Malijay ligger i byen Jonquières nær byen Orange, ikke langt fra Vacqueyras og Gigondas. Det er en ung kvinde der står bag vinproduktionen på stedet. En dygtig ung kvinde. Hun forstår at forene terroir og delikat sødmefuld frugt. Druesammensætningen i denne prestige Côtes du Rhône er 80% Syrah og 20% Grenache med 12 måneders fadlagring. Vinen har gennemgået en kølig gæring samt efterfølgende macerering, hvor den færdige vin har fået lov at trække farve og aroma på skindet.   Vinen fremstår med en mørk dyb violet farve. Den dufter fortryllende af brombær, blåbær og solbær med et strejf af chokolade og sort peber. Sublim delikat frugtfylde i munden. Her er masser af bær, kærnemælksagtig fylde og syrlighed. Lækker eftersmag med blomme og peber. Helt og aldeles fremragende glas Côtes du Rhône. Flot vin til vildt eller kalvekød.   Alkohol: 14,5%
Pris 119,00 kr.

2019 Valpolicella Classico...

Årgang: 2019
Slot: Monte del Fra
6 stjerner i Den korte Avis: Her har vi en ægte Valpolicella-vin fra de berømte marker rundt om landsbyen Fumane i Veneto provinsen. Den er stukket sammen af druerne Corvina, Rondinella og Molinara og passer fantastisk sammen med de andebryster, som for tiden er på udsalg i supermarkederne. Smag og duft er gennemsyret af mørke kirsebær, og i den lange finish er der både noter af bitter chokolade og kaffe. Druerne til denne vin kommer fra nogle af de bedste besiddelser omkring byen Fumane i Valpolicella. Vinen har lagret 12 måneder på både store gamle træfade og en lille del på barriques. Den besidder en flot rubinrød farve. Mørke modne kirsebær, friskkværnet peber, kardemomme, nelliker samt lidt mokka i næsen. Delikat nærmest balsamerende frugtsmag med kirsebær og let krydderi i munden. Flot lang og dvælende eftersmag med lidt bitter chokolade og mokka-toner. Den dufter af jul, og er en af vores varmeste anbefalinger i sin prisklasse til juland med rødkål og hvad der til ellers hører. Alkohol: 13,5%
Pris 119,00 kr.
2018 Valpolicella Classico, Lena di Mezzo

2019 Valpolicella Classico,...

Årgang: 2019
Slot: Tenuta Lena di Mezzo/Monte del Fra
Druerne (80% Corvina og 20% Rondinella og Molinara.) er hentet på skråningerne over byen Fumane. Her dyrkes efter Pergola systemet, hvor vinplanterne danner et skyggende tag over druerne. Det giver noget nær perfekte betingelser for en lang og modningsfase og dermed flot aroma-opbygning i druerne. I kælderen er druerne behandlet skånsomt og konstant køligt, også gæringen holdes afkølet, for at bevare druernes friske aromatiske karakter hele vejen til flasken. Vinen fremstår aromatisk og delikat i glasset. Flot frisk blåbær/kirsebær-næse, og en frisk delikat frugtsmag. Vinen besidder på en gang friskhed og fornemmes let, men fylder alligevel munden med sødmefuld frugt og slutter i et frisk bid med tørrede krydderier. Flot vin til lette retter med fjerkræ. Alkohol: 12,5%
Pris 103,00 kr.

2019 Ripasso, Valpolicella...

Årgang: 2019
Slot: Tenuta Lena di Mezzo/Monte del Fra
4,0 Vivino 92 point James Suckling 6 Stjerner i Den Korte Avis: Valpolicella Ripasso betegnes ofte som Amarone-vinens lillebror. Den fremstilles af de lokale druesorter Rondinella, Corvina, Corvinone og Molinara, og finten er, at mosten blandes med druekvas fra Amarone og gennemgår en fælles gæring. På den måde opnås en koncentreret og kraftig vin, men som er lettere og mere tilgængelig end Amaronen Produceret af den friske Valpolicella tilsat gærresterne fra Amarone-produktionen. Herved startes en anden gæring, som koncentrerer vinens aroma og glycerol-indhold (= større fedme). Efter endt gæring lagrer vinen 18 måneder på 3000 liters egetræsfade for at modnes. I næsen finder man tørret frugt, kaffe, og peber. Saftig og delikat frugtsmag med tørrede noter og samtidig frisk frugt, flot smagsintensitet, og en eftersmag der pirrer med fine krydderier. Bør matches med kalvekød som for eksempel Vitello Tonato. Alkohol: 14%
Pris 135,00 kr.

2020 Opus de Malijay, Côtes...

Årgang: 2020
Slot: Château Malijay
3,9 stjerner på Vivino 6 stjerner på Den Korte Avis: "Denne Côtes du Rhône vin er kreeret af den kvindelige vinmager Aude Deltin. Hun har stukket Grenache som hoveddrue sammen med Syrah og Mourvèdre og lavet  en dejlig ledsager til ande- eller gåsesteg, men vil også være perfekt til flæskesteg eller kalvekød. Fra glasset strømmer en duft af brombær, blomme  og lavendel, og i den lange eftersmag fornemmes både sødme og syrlighed" Slottet Malijay ligger i byen Jonquières nær byen Orange, ikke langt fra Vacqueyras og Gigondas. Det er en ung kvinde der står bag vinproduktionen på stedet. En dygtig ung kvinde. Hun forstår at forene terroir og delikat sødmefuld frugt. Druesammensætningen i denne Côtes du Rhône Villages fra kommunen Plan de Dieu er 50% Syrah og 50% Grenache fra 80 år gamle stokke. Druerne kommer fra en speciel meget stenet parcel, der får den til at ligne en mark der burde ligge i Chateauneuf-du-Pape. Vinen har gennemgået en kølig gæring samt efterfølgende macerering, hvor den færdige vin har fået lov at trække farve og aroma på skindet. Efter endt gæring har vinen tilbragt 12 måneder på franske egetræsfade. Resultatet er blevet en vin, der rent faktisk også smager som en Châteauneuf-du-Pape. Syrah virker mere dominerende i denne årgang. Det er mere mørke noter der dominerer i duften. Mørke blommer, mirabelle og sød lakrids. Til gengæld er alkoholen røget i vejret, hvilket burde betyde højere andel Grenache. Men blandingsforholdet skulle altså være det samme. Smagen er delikat og saftig igen med mørke bær og pirrende krydderier. Vi var på halen over andre årgang, men denne tager lige en halv stjerne mere. Super saftigt, super potent, og helt vildt fantastisk vin til juleanden. Alkohol: 14%
Pris 119,00 kr.

2020 Shiraz, Epsilon Wines,...

Årgang: 2020
Slot: Epsilon Wines
Det skrev vin-anmelderne om 2019: ”BEDSTE JULEVIN TIL PRISEN” Gastromand 5 stjerner i Den korte Avis: Her oplever vi australsk Shiraz-vin for fuld udblæsning. Op af glasset vælder til overflod en duft af blommer, blåbær, solbær og kirsebær samt et utal af krydderier.  Det skrev vin-anmelderne om 2018: ”BEDSTE JULEVIN TIL PRISEN” Gastromand 5 stjerner af Mads Jordansen på Winelab.dk: 5 stjerner på Flaskehalsen.nu 5 stjerner på Houlbergs Vinblog 5 stjerner i Den korte Avis Vinen har tilbragt 12 måneder i 2-3 år gamle amerikanske og franske egetræsfade. Det dufter af blomme, mørke kirsebær, kamfer, tjære, hængt kød, knust peber og lakrids. Masser af mørk sødmefuld frugt i munden, men vinen virker alligevel rank. Dyb og kompleks vin hvor sort peber og røg dominerer eftersmagen. En vin til en peber-bøf eller en ret med tyngde. Alkohol: 14,8%
Pris 143,00 kr.

2016 Old Hayshed Vintage...

Årgang: 2016
Slot: Chambers Rosewood Vineyards
Vi stod over for et kæmpe problem, da Epsilon Wines ikke længere kunne levere den australske port i den lille buttede flaske, som vores kunder stod i kø for at få fat på hvert år før jul. Men Stephen Chambers har løst problemet. Han var i Danmark i efteråret 2017 og blev konfronteret med vores problem, og sagde, at han havde et fad liggende, med en vintage port der mindede lidt om det vi søgte. Det VAR det vi søgte, og nu er den hjemme. Vinen er produceret på druerne tempranillo, durif og touriga, gæret til cirka 6% alkohol, hvorefter den er tilsat druesprit for at nå op på 18,8% alkohol og dernæst lagret i 15 måneder på et stort træfad af ældre dato. I næsen bombarderes man af storladen solmoden frugt, syltede blommer, mørke rosiner, chokolade, mokka og tørrede figner. Smagen besidder en tæt og kompleks sødme, der afbalanceres godt af syre og alkohol. Meget "smooth" og velsmagende uden generende tannin af nogen art. En flot port til et ostebord eller en dessert med islæt af mørk chokolade. Alkohol: 18,8% Restsukker: 97,1 gr/ltr
Pris 159,00 kr.

50 cl flaske: 2015 Recioto,...

Årgang: 2015
Slot: Monte del Fra
5 stjerner af Århus Update 6 stjerner i Den korte Avis Druerne (80% Corvina og Corvivnone, samt 20% Rondinella) er hentet fra parcellen "Scarnocchio" på skråningerne over byen Fumane. Her findes nogle af de ældste stokke på firmaets marker (ca. 60 år). Vinen dyrkes efter Pergola systemet, hvor vinplanterne danner et skyggende tag over druerne. Det giver noget nær perfekte betingelser for en lang og modningsfase og dermed flot aroma-opbygning i druerne. Druerne høstes typisk i midten af oktober, når de begynder at vise tegn på indtørring. Tørringen fortsættes så i særligt indrettede lokaler (samme sted som druerne til Amarone tørres). Tørringen slutter i januar, hvor druerne går i gæringskarret. Efter endt gæring har vinen lagret 18 måneder på fade af kirsebærtræ og slovensk eg. Mørk og saftig i duft og smag. Den dufter af jul. Mørke modne kirsebær, kardemomme og cacao-pulver. Smagen besidder en fantastisk balance mellem sødme, krydderier og friskhed. Det er kirsebær der dominerer i smag og eftersmag, med mokka/plumkage-twist. En lækker sag, der er velegnet til lidt tungere desserter. Fin til klassisk Ris a la mande med kirsebær-sovs. Alkohol: 14,5% Restsukker: 90 gr/ltr Syre: 6,3 gr/ltr
Pris 199,00 kr.

Old Vine Muscat, Chambers...

Årgang:
Slot: Chambers Rosewood Vineyards
94 point af James Halliday "Is old enough to have lost any red hues, but is still fresh and youthful, with raisins and warm spices illuminating the bouquet and palate alike. It is one of those wines that is so well-balanced and inviting, you might well regret the following morning how much you drank the night before."  6 stjerner på Finansbureauet.dk " En fascinerende Muscat, lavet efter solera metoden, som byder på en helt utrolig intensitet og viskositet og efterlader samtlige dessertvine i samme prisklasse i bakspejlet – i alle tilfælde når disciplinen hedder vin til ris a la mande. Besnærende næse med varme noter af julekrydderier tilsat en snert solbærrom og tørrede abrikoser og super cremet og indbydende mund med righoldige mængder mokka, kirsebærlikør, figner, rosiner, brændte mandler og kandiseret appelsinskal i skøn forening pakket ind i sagte røgnoter. Ren verdensklasse." Da Stephen arbejder efter solera system, så kan det nogle gange være kompliceret at forklare hvad der er blevet blandet med hvilket og hvornår. For pludselig udgøres en bestemt tønde af flere årgange og marker. Men han har altid notaterne i orden. Derfor ved han, at denne Old Vine Muscat primært indeholder Muscat fra en parcel med gamle stokke. Hovedparten af vinen er fra 2001 og 2007. Igennem tiden er tilsat andre soleras med en alder på mellem 15 og 100 år - for at nå frem til den helt rigtige koncentration og aroma.    Old Vine Muscat har større koncentration end den almindelige Muscat. Det er mørkere og mere koncentrerede nuancer man finder i duft og smag. Her er kandiserede blommer, svesker, figner og mokka. Helt enestående sødme, koncentration og krydderi i smagen. Flot vedholdende bid af syre og alkohol i eftersmagen. Super vin til chokolade desserter. Alkohol: 19%  
Pris 199,00 kr.

2017 Amarone della...

Årgang: 2017
Slot: Tenuta Lena di Mezzo/Monte del Fra
91 point Wine Advocate Robert Parker 91 point Wine Spectator 92 point Wines Critic 91 point James Suckling Håndplukkede druer dyrket ved hjælp af det klassiske Pergola-system, hvor man tvinger planterne til at vokse så de danner et behageligt skyggefuldt "tag". På denne måde trækkes druernes modning i langdrag og der dannes flotte aromaer. Druerne er høstet og sorteret og har dernæst tilbragt 6-8 uger i tørrerum, så en del af vandet i druerne er fordampet og smagsintensiteten forøget. Vinen fremstår med stor kirsebærsødme, chokolade, smørkaramel samt varme krydderier i næsen. Smagen besidder enorm kompleksitet; lækker chokolade- og bærsødme der får flot modspil af god fast syre. Vinen er utroligt intens, men hviler godt i sig selv grundet det flot afbalancerede sødme/syre-forhold. Alkohol: 15%
Pris 271,00 kr.