Jul

Juleaften er ganske særlig 

Der er noget ganske særligt over juleaften, og specielt maden bliver der kræset om, og sovsen bliver smagt til igen og igen - ligesom der kigges ind i ovnen til anden for den skal både have sprødt skind - men også være saftig. Der er mange ting at tænke på, men vi kan hjælpe dig med vinen, så du med sikkerhed ved at den passer til anden og ris a la manden. 

ANDEN/FLÆSKESTEGEN:
På det traditionelle julebord bliver der ofte serveret and eller flæskesteg, hvor specielt anden hører ind under de mørke kødtyper. Men uanset og du vælger and eller flæskesteg, så er det tilbehøret, som skal have lov at bestemme vinen denne aften. For vinen skal kunne spille op til de søde brunkartofler og den syrlige rødkål, og vi anbefaler derfor en koncentreret frugtig vin, med en god portion krydderier og godt syreindhold. 

De rødvine, som er vist her har lige præcis den kombination, der understøtter det sur/søde og den kraftige smag fra julemaden, så når du serverer vinen herunder er du sikker på at den er afstemt og passer til julemenuen.  

PROPPERIET SERVERER JULEAFTEN TIL ANDEN: Epsilon

RIS A`LA MANDE:
I de fleste hjem juleaften stiger spændingen når ris á la manden kommer på bordet, og konkurrencen om at finde mandlen, hvor alle kneb gælder - sættes i gang. 
Serverer du ris á la mande lavet på fløde med traditionel kirsebærsauce, vil vi uden tvivl serverer portvin til... eller ?? 
Når vi taler portvin har kært barn mange navne... for de fleste går efter en portvin, som i den grad spiller godt op til kirsebærsaucen. Men den portugisiske charmerende flaske laves mange andre steder i verden, men må så ikke kaldes portvin. Fx er vores kunders favorit Old Haysed fra Chambers. Det er også en portvin, men da den kommer fra Australien og ikke Portugal, ja, så må den ikke hedde portvin. Portvin eller ej - uden tvivl en vinder. 

I portvins-kapløbet kan også italienerne være med for de har Recioto, og det er bestemt også en mulighed, som er lækker og understøtter kirsebærsaucen.   

PROPPERIET SERVERER JULEAFTEN TIL RIS Á LA MANDE: Old Hayshed fra Champers

Der er 14 varer.

Viser 1-14 af 14 element(er)

Aktive filtre

    Ren Råhygge Gløgg

    Årgang:
    Slot:
    KUNDERNES FAVORIT Propperiets egen hjemmelavede gløgg, som bare år efter år er et "must have" for vores kunder. Ren Råhygge Gløgg er udviklet og lavet af kokke, som hvert år i oktober måned, tilbereder gløggen. Det foregår på den helt gammeldags måde, hvor kanel, kardemomme og nelliker brændes af, og bliver efterfølgende karamelliseret i sukker. Herefter koges massen ind til den er koncentreret og hældes på flasker. Overrask dine gæster med denne gude-drik, som er skabt til nordens kulde og en glædelig jul. Tilberedning: Gløggen blandes med 2 flasker rødvin og varmes op til ca. 70 grader. Serveres med rosiner og frisksmuttede mandler - og dine ynglingsjulesmåkager. Gløggen fåes også som et færdigt gløgg-sæt, hvor vi har lagt 2 flasker velegnet rødvin ved. Find den her:  https://www.propperiet.dk/ren-rahygge-glogg/206-ren-rahygge-glogg-ekstrakt-rodvin.html
    Pris89,00 kr.

    2015 La Part des Anges,...

    Årgang: 2015
    Slot: Château Malijay
    5 stjener af Århus Update 91 point i Ekstra Bladet " En kølig stil og præcis Cotes du Rhone med sorte kirsebær, lakrids, peber og krydderier i smagen. Flot balanceret med en lang krydret afslutning. Yderst flot glas vin til prisen" 5 stjerner på Gastromand.dk " Her er det hele 80 % syrah så nu snakker vi forretning. Næsen er lavendelkrydret, men ikke helt så gavmild som på Opus. Til gengæld er munden en større charmetrold end din festglade svoger og formentlig også mere elegant. Juicy, rank, mineralsk og yderst drikkevenlig. Steg et par lammeskanke og bliv et gladere menneske. "     Slottet Malijay ligger i byen Jonquières nær byen Orange, ikke langt fra Vacqueyras og Gigondas. Det er en ung kvinde der står bag vinproduktionen på stedet. En dygtig ung kvinde. Hun forstår at forene terroir og delikat sødmefuld frugt. Druesammensætningen i denne prestige Côtes du Rhône er 80% Syrah og 20% Grenache med 12 måneders fadlagring. Vinen har gennemgået en kølig gæring samt efterfølgende macerering, hvor den færdige vin har fået lov at trække farve og aroma på skindet.   Vinen fremstår med en mørk dyb violet farve. Den dufter fortryllende af brombær, blåbær og solbær med et strejf af chokolade og sort peber. Sublim delikat frugtfylde i munden. Her er masser af bær, kærnemælksagtig fylde og syrlighed. Lækker eftersmag med blomme og peber. Helt og aldeles fremragende glas Côtes du Rhône. Flot vin til vildt eller kalvekød.   Alkohol: 14,5%
    Pris149,00 kr.
    2018 Valpolicella Classico, Lena di Mezzo

      2019 Valpolicella Classico,...

      Årgang:
      Slot: Tenuta Lena di Mezzo/Monte del Fra
      Druerne (80% Corvina og 20% Rondinella og Molinara.) er hentet på skråningerne over byen Fumane. Her dyrkes efter Pergola systemet, hvor vinplanterne danner et skyggende tag over druerne. Det giver noget nær perfekte betingelser for en lang og modningsfase og dermed flot aroma-opbygning i druerne. I kælderen er druerne behandlet skånsomt og konstant køligt, også gæringen holdes afkølet, for at bevare druernes friske aromatiske karakter hele vejen til flasken. Vinen fremstår aromatisk og delikat i glasset. Flot frisk blåbær/kirsebær-næse, og en frisk delikat frugtsmag. Vinen besidder på en gang friskhed og fornemmes let, men fylder alligevel munden med sødmefuld frugt og slutter i et frisk bid med tørrede krydderier. Flot vin til lette retter med fjerkræ. Alkohol: 12,5%
      Pris129,00 kr.

      2017 Ripasso, Valpolicella...

      Årgang: 2017
      Slot: Tenuta Lena di Mezzo/Monte del Fra
      5 stjerner i Gastro: Monte del Fra bruger faktisk molinara, og det giver her friske røde bær og livlig syre. Den er fuld af røget paprika, intens bagt peber, mørke modne kirsebær i tørret udgave og tydelig frugtsødme (restsukker?). Senere anis og lakridspulver. Udtrykket er i hvert fald sødmefuldt. Livlig syre og fasthed fra tannin, der ankommer sent. Ingen nye egefade, den har nemlig ligget 18 måneder på store botti. Krasbørstighed fra tørrede druer og muligvis højt indhold af en tannisk druesort som rondinella. Fornemt fortolket ripasso og noget helt andet end det sjask, der diskes op med fra supermarkedernes tilbudshylder. 93 point af James Suckling 6 Stjerner i Den Korte Avis Produceret af den friske Valpolicella tilsat gærresterne fra Amarone-produktionen. Herved startes en anden gæring, som koncentrerer vinens aroma og glycerol-indhold (= større fedme). Efter endt gæring lagrer vinen 18 måneder på 3000 liters egetræsfade for at modnes. I næsen finder man tørret frugt, kaffe, og peber. Saftig og delikat frugtsmag med tørrede noter og samtidig frisk frugt, flot smagsintensitet, og en eftersmag der pirrer med fine krydderier. Bør matches med kalvekød som for eksempel Vitello Tonato. Alkohol: 14%
      Pris169,00 kr.

      Rutherglen Muscat, Chambers...

      Årgang:
      Slot: Chambers Rosewood Vineyards
      90 point af Robert Parker 90 point af James Halliday 90 point af Stephen Tanzer 90 point af Wine Enthusiast 90 point af Wine Spectator 6 stjerner og TESTVINDER på Finansbureauet.dk Claus Forrai skriver: "Temaet for denne uges test var vin til ris a la mande. En kamp som, ikke overraskende, udviklede sig til en kamp mellem Portvin og Recioto. Mere overraskende var det måske derfor, at sejren gik til en australsk hedvin i form af Chambers Rosewood Vineyards Rutherglen Muscat, som forhandles af Propperiet til en pris af 119,20 kr. ved 3 stk. ”Livet er for kort til ikke at have smagt hedvinene fra Chambers”, skulle Robert Parker have udtalt. Og det kan man kun give ham ret i, når man har smagt vindervinen, som er en herlig sag med 8-10 års lagring på bagen, og som byder på en helt fantastisk næse med intensive noter af tørrede frugter, Amaretto og kaffegrums og en super cremet mund med en symfoni af smagsindtryk i retning af marcipan, rosiner, ristede nødder og mokka. Vinen er i sig selv en meget stor oplevelse, men særligt til Ris a la mande går det hele op i en højere symbiose." Hedvin med 8-10 års lagring på bagen. Flot gylden orange farve. I næsen mødes man af tørret abrikos, rosin, chokolade og lidt friskmalet kaffe, – ren og skær gammeldags købmandsbutik! Smagen besidder en delikat cremet sødme, med et godt alkoholisk bid som modspil. Man tygger på tørrede frugter længe efter en slurk af denne himmerigs mundfuld. Vil være en fantastisk ledsager til frugttærter eller chokolade-desserter. Alkohol: 18,0%
      Pris149,00 kr.

      2018 Shiraz, Epsilon Wines,...

      Årgang: 2018
      Slot: Epsilon Wines
      5 stjerner i Den korte Avis: Her oplever vi australsk Shiraz-vin for fuld udblæsning. Op af glasset vælder til overflod en duft af blommer, blåbær, solbær og kirsebær samt et utal af krydderier. Mundens smagsløg fyldes af sødmefuld druesaft, og peber blandet med cigarkassesmag dominerer i den lange finish. Her får rødkål og fed, brun sovs kamp til stregen. Og med en alkoholprocent på 14,8 er der noget at tygge på. Vinen har tilbragt 12 måneder i 2-3 år gamle amerikanske og franske egetræsfade. Det dufter af blomme, mørke kirsebær, kamfer, tjære, hængt kød, knust peber og lakrids. Masser af mørk sødmefuld frugt i munden, men vinen virker alligevel rank. Dyb og kompleks vin hvor sort peber og røg dominerer eftersmagen. En vin til en peber-bøf eller en ret med tyngde. Alkohol: 14,8%
      Pris179,00 kr.

      2016 Old Hayshed Vintage...

      Årgang: 2016
      Slot: Chambers Rosewood Vineyards
      Vi stod over for et kæmpe problem, da Epsilon Wines ikke længere kunne levere den australske port i den lille buttede flaske, som vores kunder stod i kø for at få fat på hvert år før jul. Men Stephen Chambers har løst problemet. Han var i Danmark i efteråret 2017 og blev konfronteret med vores problem, og sagde, at han havde et fad liggende, med en vintage port der mindede lidt om det vi søgte. Det VAR det vi søgte, og nu er den hjemme. Vinen er produceret på druerne tempranillo, durif og touriga, gæret til cirka 6% alkohol, hvorefter den er tilsat druesprit for at nå op på 18,8% alkohol og dernæst lagret i 15 måneder på et stort træfad af ældre dato. I næsen bombarderes man af storladen solmoden frugt, syltede blommer, mørke rosiner, chokolade, mokka og tørrede figner. Smagen besidder en tæt og kompleks sødme, der afbalanceres godt af syre og alkohol. Meget "smooth" og velsmagende uden generende tannin af nogen art. En flot port til et ostebord eller en dessert med islæt af mørk chokolade. Alkohol: 18,8% Restsukker: 97,1 gr/ltr
      Pris199,00 kr.

      50 cl flaske: 2015 Recioto,...

      Årgang: 2015
      Slot: Monte del Fra
      5 stjerner af Århus Update 6 stjerner i Den korte Avis Druerne (80% Corvina og Corvivnone, samt 20% Rondinella) er hentet fra parcellen "Scarnocchio" på skråningerne over byen Fumane. Her findes nogle af de ældste stokke på firmaets marker (ca. 60 år). Vinen dyrkes efter Pergola systemet, hvor vinplanterne danner et skyggende tag over druerne. Det giver noget nær perfekte betingelser for en lang og modningsfase og dermed flot aroma-opbygning i druerne. Druerne høstes typisk i midten af oktober, når de begynder at vise tegn på indtørring. Tørringen fortsættes så i særligt indrettede lokaler (samme sted som druerne til Amarone tørres). Tørringen slutter i januar, hvor druerne går i gæringskarret. Efter endt gæring har vinen lagret 18 måneder på fade af kirsebærtræ og slovensk eg. Mørk og saftig i duft og smag. Den dufter af jul. Mørke modne kirsebær, kardemomme og cacao-pulver. Smagen besidder en fantastisk balance mellem sødme, krydderier og friskhed. Det er kirsebær der dominerer i smag og eftersmag, med mokka/plumkage-twist. En lækker sag, der er velegnet til lidt tungere desserter. Fin til klassisk Ris a la mande med kirsebær-sovs. Alkohol: 14,5% Restsukker: 90 gr/ltr Syre: 6,3 gr/ltr
      Pris249,00 kr.

      2015 Amarone della...

      Årgang: 2015
      Slot: Tenuta Lena di Mezzo/Monte del Fra
      91 James Suckling 92 point i Wine Spectator 5 stjerner på Winelab.dk Thomas Rydberg, Ekstra Bladet: " Intense røde bær i duften. I smagen tørrede frugter, varme krydderier, rosiner og vanilje. Klassisk i stilen men en pæn syre holder den massive frugt oppe. Bløde tanniner og moden nu. Lang vedvarende eftersmag." Mads Jordansen, Winelab.dk: "Mild og dyb duft med mørk frugt. Moden og sødmefuld, men frisk frugt med præg af kirsebær og blommer med korender, kaffe og peber i eftersmagen. Fin syre og afrundede tanniner. Super harmonisk vin." Håndplukkede druer dyrket ved hjælp af det klassiske Pergola-system, hvor man tvinger planterne til at vokse så de danner et behageligt skyggefuldt "tag". På denne måde trækkes druernes modning i langdrag og der dannes flotte aromaer. Druerne er høstet og sorteret og har dernæst tilbragt 6-8 uger i tørrerum, så en del af vandet i druerne er fordampet og smagsintensiteten forøget. Vinen fremstår med stor kirsebærsødme, chokolade, smørkaramel samt varme krydderier i næsen. Smagen besidder enorm kompleksitet; lækker chokolade- og bærsødme der får flot modspil af god fast syre. Vinen er utroligt intens, men hviler godt i sig selv grundet det flot afbalancerede sødme/syre-forhold. Alkohol: 15%
      Pris319,00 kr.

      2017 Ripasso, MAGNUM,...

      Årgang: 2017
      Slot: Tenuta Lena di Mezzo/Monte del Fra
      Produceret af den friske Valpolicella tilsat gærresterne fra Amarone-produktionen. Herved startes en anden gæring, som koncentrerer vinens aroma og glycerol-indhold (= større fedme).   Efter endt gæring lagrer vinen 18 måneder på 3000 liters egetræsfade for at modnes.   I næsen finder man tørret frugt, kaffe, og peber. De tørrede noter kombinret med den friske frugt er lige det man søger i en god Ripasso. Fin smagsintensitet, der pirrer med fine krydderier. Slutter i et behageligt afbalanceret bid. Bør matches med kalv eller and.   Alkohol: 14%
      Pris349,00 kr.
      2012 Amarone "Scarnocchio", Lena di Mezzo

      2012 Amarone "Scarnocchio",...

      Årgang: 2008
      Slot: Tenuta Lena di Mezzo/Monte del Fra
      91 Point James Suckling 93 Point Robert Parker 96 Point Wine Spectator 96 Point Wine Enthusiast Scarnocchio Amarone er et prestige projekt, hvor Monte del Fra ønsker at byde alle stjerneproducenterne op til kamp. Der er ikke sparet noget sted i bestræbelserne på at opnå det ypperste. Ønologen Paolo Grigolli, der er et af de store navne i Veneto, er blevet sat på opgaven, og har under hele processen fået næsten frie hænder til at kreere et mesterværk. Han har naturligvis valgt druer fra de ældste stokke på firmaets marker (ca. 60 år) og høstet med ekstremt lavt udbytte. Sorteringen af de tørrede druer har været nærmest hysterisk. Kun det perfekte var godt nok. Smager man det? Ja, det gør man! Det er sjældent at møde en Amarone med en sådan renhed og balance, som der er i denne vin.  Alkohol: 15,5%
      Pris449,00 kr.

      2015 Amarone della...

      Årgang: 2015
      Slot: Ottella
      90 point i Wine Spectator Der var engang. Engang hvor producenterne i Valpolicella Classico kunne hævde, at alt hvad der lå udenfor deres område var ligegyldigt. Betingelserne for at producere stor vin i Valpolicella var kun til stede i "Classico" området - det oprindelige Valpolicella. Men uha, de skal stå tidligt op og sadle hesten i Classico-området hvis de skal følge med det der foregår i "det nye" Valpolicella. Et af de seneste bud på hvordan top Valpolicella skal smage finder vi nær byen Romagnano, i dalen nord for Verona. Her ligger vingården Ripa della Volta, som i 2013 blev erhvervet af huset Ottella, der normalt hører til i Lugana. Dette er således husets første årgang, og det lover godt for fremtiden. Vinen er produceret på druerne Corvina 70%, Corvinone 20%, samt de sidste 10% bestående af Oseleta,Spigamonte, Corbina, Turchetta. De særligt udvalgte druer har tørret fra høst i Oktober til Januar, for at koncentrere sukker og aroma i dem. Efter endt gæring har vinen tilbragt tre år dels på store slovenske egetræsfade og små franske egetræsfade. Dyb sødmefuld blomme/kirsebær-næse. Meget ren i sit udtryk. Forbavsende lidt tørret frugt. Lidt marcipan og vanille i næsen. Fed flæsket, kompleks og lækker i munden. Insisterende kirsebær og sund tannin. De søde elementer holdes fuldstændig i skak af den friske syre. Vinen er stadig meget ung, men en dekantering kan gøre meget ved den. Et vanvittigt produkt! Absolut top Amarone. Alkohol: 16% Restsukker: 7 gr/ltr Ekstrakt: 44 gr/ltr Syre 7 gr/ltr
      Pris499,00 kr.

        Gløgg sæt - Ren Råhygge...

        Årgang:
        Slot:
        KUNDERNES FAVORIT Propperiets egen hjemmelavede gløgg, som bare år efter år er et "must have" for vores kunder. Ren råhygge gløgg er udviklet og lavet af kokke, som hvert år i oktober måned, tilbereder gløggen. Det foregår på den helt gammeldags måde, hvor kanel, kardemomme og nelliker brændes af, og bliver efterfølgende karamelliseret i sukker. Herefter koges massen ind til den er koncentreret og hældes på flasker. Tilberedning: Gløggen blandes med 2 flasker rødvin og varmes op til ca. 70 grader. Serveres med rosiner og frisksmuttede mandler - og dine ynglingsjulesmåkager. I gløgg-pakken får du: 1 flaske Gløgg 2 flasker: 2018, Argaray Tinto - som er særdeles velegnede til blandingen
        Pris179,00 kr.
        • På tilbud!
        • -98,00 kr.

        Chambers Rosewood,...

        Årgang:
        Slot:
        Få en oplevelse af de sjældne. Usnobbet, uimponeret og uden at tage hensyn til modestrømningerne i verden omkring dem, leverer Stephen og Bill Chambers hedvin som deres oldefar gjorde det i den australske vinindustri´s spæde år. 1 halvflaske Rutherglen Muscat 1 halvflaske Old Vine Muscat 1 halvflaske Old Vine Muscadelle Normalpris 697,- Smagekasse-pris 599,-
        Normalpris697,00 kr. -98,00 kr.Pris599,00 kr.