Ost

Vinguide_Ost.png

Vin til ostebordet

Vin og ost er en fantastisk kombination, og kan få en hver mæt gæst til at føle, at de lige har plads til lidt mere... det er en kombination man aldrig bliver træt af. 

Guide til et lækkert & hurtigt ostebord:

  • Find et stort spækbræt, granitplade eller lagkagefad frem
  • Køb 5-8 gode oste. Tag udgangspunkt i forskellig smag, farve og konsistens. Nogle hårde oste, som fx vesterhavsost eller prima donna, nogle bløde cremede flødeoste og/eller gedeoste, nogle skimmeloste -fx blå kornblomst eller gorgonzola.
  • Beregn 200 gr. ost/gæst, hvis det er til hovedret.
  • Skær dine oste ud i forskellige "vinkler" og læg dem op på dit fad med god mellemrum imellem.
  • Find små fine skåle frem, og fyld dem med oliven, nødder, syltet frugt fx kvæde, pesto, løgkompot - og stil dem mellem ostene.
  • Fyld "huller" i fadet op med frugt som fx vindruer, blommer, figner, passionsfrugter osv.
  • Skriv ostens navn på små flag og stik dem i osten
  • Server med et udvalg af kiks og rugbrødschips.

Husk at tage ostene ud af køleskabet 30 minutter før de skal spises - så kommer smagen bedre frem.

Til ostebordet vælger de fleste rødvin eller portvin og det er en god ide.
Men serverer du rødkit- eller skimmeloste må du ikke undervurdere en sød hvidvin, som er fremragende til at forbinde det sure med det søde, kontra det salte og det fede. Vi anbefaler nedenstående vine, som vil klæde et hvert ostebord.

Der er 31 varer.

Viser 1-12 af 31 element(er)

Aktive filtre

  • -35%

BYO Gros Manseng

Årgang:
Slot: Domaine Uby
Let dessertvin produceret på druen Gros Manseng, som trives godt i det sydvestlige Frankrig. Lækker duft af passionsfrugt og mango, cremet sødmefuld smag, hvor citrus og frisk syre letter de søde indtryk. Vinen kan med fordel anvendes til et ostebord eller en frugttærte. Alkohol: 11% Restsukker: 45 gr/ltr Syre: 5 gr/ltr 
Normalpris 95,20 kr. -35% Pris 61,88 kr.

2019 Maris L´Autan,...

Årgang: 2019
Slot: Chateau Maris
6 Stjerner i Den korte Avis: Sydfranske Languedoc-vinregionen huser en del perler, og blandt dem hører distriktet Minervois til blandt de farverigeste. Druerne i denne krydrede symfoni hedder Syrah og Grenache, og de gror ved foden af Montagne Noir på nogle marker, der plages af den djævelske vind Autan. Blandingsforholdet er 85/15%, og i glasset har man en oplevelse af masser af frugt, ung garvesyre og eftersmag af lakrids, peber og trækul. Den rigtige ledsager til vildt eller en sammenkogt ret. 5 stjerner i Vinavisen: En dejlig økologisk rødvin med en fint krydret duft med blandt andet vanille og violer. Smagen er også krydret , men her er det peber-noter, der er mest fremtrædende - men der er også god frugt i den lange eftersmag. En velkomponeret vin, der vil være fin til krydrede kødretter og kraftigt smagende oste. 4,5 Thumbs up på Houlbergs Vinblog: Duftmæssigt er det en lille krydret bandit ... med frisk frugt, der lige skal åbne sig. Det er mest saftige kirsebær, brombær og boysenbær, røg, lejrbål, lavendel og Provence krydderier samt en lille jernagtig, stram note samt svag landlighed. I munden er vinen overraskende smooth ... cremet, blid og blød, mens frugten næsten er helt saftig. Der er jordbær, kirsebær og lidt brombær, en anelse frugtsødme, nogle tanniner, som dog er føjelige og venlige. Det er sgu godt balanceret, produceret og eksekveret, så vinbloggeren bliver sgu helt glad. Det er en pleaser, men fortsat med karakter og balanceret charme. Houlberg ligger sådan nærmest lige mellem 4,5 og 5 gale fingre. Autan er navnet vores forfædre gav djævelens og de vanvittiges vind, der var i stand til at blæse voldsomt over vinmarkerne på Château Maris, inden de stoppede og derefter startede forfra igen! Denne Syrah/Grenache en vellykket og generøs vin.  Vinen er produceret af biodynamisk dyrkede druer. 85% Syrah og 15% Grenache gæret på store åbne trækar og lagret på en kombination af ægformet cement og ældre træfade. Vinen er mørk og tæt i farven. Den dufter af krudt, kul, røg og mørke kirsebær. Saftig og vedholdende smag. Masser af frugt, ungdommelig tannin og en eftersmag med lakrids, peber og trækul. Det er dybt, det er intenst. En flot vin til en sammenkogt ret, vildt eller hvis du skal holde varmen på en kold dag. Alkohol 14 %
Pris 111,20 kr.

2018 Ademàn Adalia Verdejo

Årgang: 2018
Slot:
6 ud af 6 stjerner hos Erik Mortensen - Den korte Avis "Fremragende vin - overdådig og aromatisk frugt, der gøres let tilgængelig med sin sprøde friskhed" Symbolet på flasken signaler V for de fantastiske Verdejo druer, som denne vin er lavet på. Vinen er dyrket gobelet i Toro nær grænsen til Adalia. Essensen af området er indkapslet i denne elegante og aromatiske Verdejo. Stokkene står goblet (se billederne) og er ca. 30 år gamle. Det er usædvanlig stenet og næringsfattig jord. Høsten foregår om natten hvor temperaturen kommer ned på omkring 6 grader. Druerne har efterfølgende gennemgået en to måneders lang macerering og derefter har vinen lagret to måneder på franske medium toasted egetræsfade. I bouqueten finder man noter af fennikel og ristet urter der går igen i smagen, hvor det hele holdes op af en stram syre og en anelse bitterstof, det gør vinen velegnet til salat, grillet grøntsager, brie samt pasta retter. Alkohol: 13,5% Se video om Ademan og deres goblet dyrkning:  https://vimeo.com/408081463
Pris 119,20 kr.

Palmer Rosé porto

Årgang:
Slot:
GULD 2018 ved Women´s Wine & Spirits Awards  Palmer Pink Port er en lækkerbidsken en dejlig sommerdag, serveret kølig på terrassen. Den ultraflotte lyserøde farve er et forfriskende syn for øjet og smagen er ligeså læskende for ganen. Den flotte farve frembringes ved, at de blå Touriga Nacional-druer ( hele 90 % af mosten udgøres af Touriga Nacional og 10 % af Tinto Cao) har en begrænset kontakt med drueskindet i første del af gæringsfasen. Vinifikationen sker i Santa Comba da Vilarica i Douro Superior, hvorfra de håndhøstede druer hentes ind til det lille, men top-udstyrede vineri. Vinen spiller tilpas godt mellem det lettere sødmefulde og det læskende indtryk. Den har noter af røde sommerbær med milde toner af hindbær og jordbær. Opskrift på en skøn velkomstdrink - eller bare til grillaften med gode venner: 1 del Palmer Rosé portvin 2 dele Tonic m/hyldeblomst Nydes afkølet med masser isterninger, lidt frosne blåbær eller en kvist timian som pynt..... Alkohol: 19,5% Volume: 500 ml. 
Pris 111,20 kr.

2019 Miss Adèle, Sauvignon...

Årgang: 2019
Slot: Domaine Adele Rouze
4,1 stjerner på Vivino Quincy er et voldsomt overset område i Loire. Området ligger lidt vest for Sancerre langs bifloden Cher. Ligesom i Sancerre, så er det Sauvignon Blanc der er hoveddruen i Quincy. Sjovt nok har fokus aldrig rigtig været på vinene herfra, men mere på den berømte nabo mod øst. Og det endda på trods af, at Quincy var det første område i det vestlige Loire der fik AOC efter genplantningen af de franske vinmarker ovenpå Phylloxera epedemien. Denne vin er et pragteksempel på, at man får rigtig meget for pengene i Quincy. Skøn duft af lime, papaya, hyldeblomst og nyslået græs. I munden er vinen frisk og læskende som en sodavandsis på vej hjem fra købmanden på en varm sommerdag. Let struktur, der pirrer og prikker med grønt let urtet udtryk. Frisk, næsten sitrende mineralitet i eftersmagen, med noter af lime og urter. En helt forrygende vin til lettere fiskeretter.
Pris 143,20 kr.

2017 Bourgogne Chardonnay,...

Årgang: 2017
Slot: Olivier Leflaive
Vinmager hos Olivier Leflaive: Franck Grux, er en renhedens og mineralitetens mester. Det ser man selv i hans standard cuvée på Chardonnay. Flot og rank er den sat sammen, med let cremet fylde i munden. En super vin til lettere fiske retter. Alkohol: 12,5%
Pris 135,20 kr.

10 Years Old White Port, 50 cl

Årgang:
Slot: Andresen
91 point i Wine Enthusiast " It shows the typical characteristics of 10 year old tawny, but with the delicacy which comes with white Porto. Ripe quince, a hint of honey and wild flower aromas spring to mind." Herlig hvid portvin, der er sød, men ikke for sød. Sødmen får fint syrligt og alkoholisk modspil. Det vælter op af glasset med indtryk. Næsen bliver pirret af fine krydderier og karamel, søde druer, rosiner, valnødder samt vanille fra fad. En meget varm anbefaling herfra. Bemærk vinen er i 50 cl flaske
Pris 119,20 kr.

Halvflaske: 2018 Erdener...

Årgang: 2018
Slot: Weingut Schmitges
5 kokkeknive i Gastromand Skøn næse af syltet citrusskal og jasmin. Fremragende harmonisk mund med perfekt balance mellem syre og sødme. Herlig vin med et langt liv foran sig. Mosten har gennemgået en 12 timers macerering sammen med skindet, inden den er sendt til gæring. Gæret 100% på natur-gær. Diskret næse med mango, citrus og smør. Cremet og sødmefuld smag, med masser af kompleksitet. Svælget pirres med mineraler, krydderier og tørret abrikos. Her er masser af sødme, men flot citrus som modspil. Virkeligt flot dessertvin. Restsukker: 91,2 gram Syre: 9,7 gram Alkohol 8%
Pris 135,20 kr.

2016 Erdener Treppchen...

Årgang: 2016
Slot: Weingut Schmitges
2016 er en helt enestående årgang. Alt passede sig selv ude i naturen, vinbønderne kunne nærmest bare sidde og "høre druerne modne". Druerne var perfekt modne, og med fantastisk flot syreindhold. Til sammenligning, så har vi hyldet 2012 som fantastisk. Denne Spätlese holder samme restsukker, men 1 gram syre ekstra. Godt for balancen i vinen, og godt for aldringspotentialet. Mindre eksotisk end tidligere årgange. Friskere, lettere udtryk i duften. Her er syltet citron, stjerneanis og en anelse mango. I munden kommer den eksotiske frugt, her er masser af mango og fersken. Cremet, sødmefuld og lækker. Syren rydder pænt op efter sig i eftersmagen. En vin, der er fortryllende nu, men som har et enormt potentiale. Et studie i, hvad sødme og syre kan gøre ved hinanden. Giv denne vin 4-5 år i kælderen, så bliver det rigtig stort. Restsukker 79,3 gr./ltr. Syre 9,3 gr./ltr. Alkohol 8,5%
Pris 159,20 kr.

2020 Ürziger in der...

Årgang: 2020
Slot: Karl Erbes
Endnu engang bøjer vi os i støvet over hvad Stefan Erbes går og laver på parcellen Kranklei. Det er så raffineret, så knuselskeligt dejligt blomstret og forfinet krydret, at man svæver højt over Mosel når man drikker det. De 91 gram sukker holdes i et fast greb af de 9,1 gram syre. Det bliver aldrig for meget. Vinen dufter af banan, ananas og fersken. Stor mundfyldende sødme, der samtidig er let og frisk. Slutter i et bid med pære og flintet mineralitet. Smager guddommeligt nu, men uha det kan blive stort når det får yderligere 4-5 års lagring. Drik den kølig på terrassen uden andet end godt selskab. Kan også anvendes til mild blåskimmelost eller en frugttærte.  Alkohol: 7,18% Restsukker: 91,0 gr/ltr Syre 9,1 gr/ltr 
Pris 143,20 kr.

2017 Furd Pinot Gris,...

Årgang: 2017
Slot: Melanié Pfister
Friske grønne æbler, lidt fersken og i særlig udpræget grad ananas i næsen. Pæn sødmefuld fedme i smagen, der rundes godt af, af et let krydret smag. I eftersmagen er det igen ananas og honning der tager over. En fantastisk vin til krydrede fiskeretter, fjerkræ eller ost. Vinen har Mélanie kald Furd, da druerne til vinen kommer fra en parcel på marken Furdenheimer Tal. Alkohol: 13,5% 5 Thumbs up Houlbergs vinblog: Duftmæssigt er det en blid vin ... der er fersken, melon, røde æbler, kvæde, svag grape, lidt nødder, lynghonning, bivoks, blomstersæbe, safran, sødkrydrede noter og noget, som minder om balsamtræ eller sandeltræ og så en pose med Katjes Salte Fisk lakridser. I munden er det er meget blød, cremet og rund vin, som har en meget lavt syreniveau ... nærmest mild som et forårsvindpust, mens frugten er fersken, mango og ananas, hvilket så suppleres af nogle jernholdige elementer, faktisk vildt med mineraler og jernholdige smage i eftersmagen. 6 Stjerner Den korte Avis
Pris 183,20 kr.

2018 Bourgogne Chardonnay...

Årgang: 2018
Slot: Olivier Leflaive
Produceret på deklassificeret kommunevin fra Meursault, Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet. Dette er på mange måder et røverkøb. Her er noget af dybden fra de store og noget dyrere vine, samt en sprød syre og en mineralitet som imponerer.  Perfekt vin til skaldyr.   Alkohol: 12,5%
Pris 167,20 kr.