Ost

Vinguide_Ost.png

Vin til ostebordet

Vin og ost er en fantastisk kombination, og kan få en hver mæt gæst til at føle, at de lige har plads til lidt mere... det er en kombination man aldrig bliver træt af. 

Guide til et lækkert & hurtigt ostebord:

  • Find et stort spækbræt, granitplade eller lagkagefad frem
  • Køb 5-8 gode oste. Tag udgangspunkt i forskellig smag, farve og konsistens. Nogle hårde oste, som fx vesterhavsost eller prima donna, nogle bløde cremede flødeoste og/eller gedeoste, nogle skimmeloste -fx blå kornblomst eller gorgonzola.
  • Beregn 200 gr. ost/gæst, hvis det er til hovedret.
  • Skær dine oste ud i forskellige "vinkler" og læg dem op på dit fad med god mellemrum imellem.
  • Find små fine skåle frem, og fyld dem med oliven, nødder, syltet frugt fx kvæde, pesto, løgkompot - og stil dem mellem ostene.
  • Fyld "huller" i fadet op med frugt som fx vindruer, blommer, figner, passionsfrugter osv.
  • Skriv ostens navn på små flag og stik dem i osten
  • Server med et udvalg af kiks og rugbrødschips.

Husk at tage ostene ud af køleskabet 30 minutter før de skal spises - så kommer smagen bedre frem.

Til ostebordet vælger de fleste rødvin eller portvin og det er en god ide.
Men serverer du rødkit- eller skimmeloste må du ikke undervurdere en sød hvidvin, som er fremragende til at forbinde det sure med det søde, kontra det salte og det fede. Vi anbefaler nedenstående vine, som vil klæde et hvert ostebord.

Der er 47 varer.

Viser 1-12 af 47 element(er)

Aktive filtre

Traubensaft, Weingut...

Årgang: 2020
Slot: Weingut Blankenhorn
ALKOHOLFRI DRUESAFT Denne alkoholfri druesaft byder på lækker sødmefuld næse af honningmelon samt masser af grønne æbler. Den er frisk og frugtig i munden.   Super lækker vin til terrassen, asiatiske retter og til ost. Serveres køleskabskold og er et virkelig lækkert alternativ til almindelig vin. 
Pris 60 kr.

Traubensaft, Karl Erbes, Mosel

Årgang: 2020
Slot: Karl Erbes
ALKOHOLFRI DRUESAFT Vel nok den mest traditionelle Mosel-vin producent i vores sortiment. Stefan Erbes søger altid balancen mellem sødme og syre i hans vine, og er klart orienteret mod at udnytte vinenes syre til at opnå restsødme. Han jordstykker ligger næsten alle på Ürziger Würzgarten. Marken med den røde skifer. Det er næsten som om skiferens farve går igen i vinen. Det er eksotisk spicy Riesling der kommer herfra. Denne alkoholfri druesaft byder på lækker sødmefuld næse med pærer og kvæde. Smagen er sødmefuld og frisk på samme tid og ender ud i et let krydret bid med en smule honning.  Super lækker vin til terrassen, asiatiske retter og til ost. Serveres køleskabskold og er et virkelig lækkert alternativ til almindelig vin. 
Pris 60 kr.

BYO Gros Manseng N.24

Årgang:
Slot: Domaine Uby
Let dessertvin produceret på druen Gros Manseng, som trives godt i det sydvestlige Frankrig. Lækker duft af passionsfrugt og mango, cremet sødmefuld smag, hvor citrus og frisk syre letter de søde indtryk. Vinen kan med fordel anvendes til et ostebord eller en frugttærte. Alkohol: 11% Restsukker: 45 gr/ltr Syre: 5 gr/ltr 
Pris 119 kr.

2020 Domaine Galuval,...

Årgang: 2020
Slot: Domaine Galuval
6 stjerner fra Den Korte Avis: "Hovedparten af den vin, vi drikker fra Rhônedalen i Frankrig, er rød, men ind imellem laves  der også hvidvin som denne, hvis Viognier-druer vokser ved foden af det skaldede bjerg i Ventoux.  Vinen er frisk og frugtig i smagen og vil nu, hvor grillen er hentet ud af vinterlyet, passe godt til en gang ristede kæmperejer med hvidløg" 4,5 stjerne fra Houlberg`s Vinblog: "Duftmæssigt starter vinen lidt forsigtig, men så dukker der både lidt pære op, muskat og abrikos, svagt lidt vingummibamser, blomster og en smule honningmelon. Det er sgu en meget imødekommende duft, der vil tiltale alle. I munden er vinen både rund, fyldig og cremet … masser af krop, melon, pærer og abrikos, mens syren er blid, hvilket gør vinen meget flydende som en stille bæk. Det er sgu bællevin af den bedste skuffe, smager bare så godt, let sødlig med en sødbitter samt sødkrydret smag. Den kan vi sgu godt li’ !!!" Denne vin hylder den ikoniske hvide druesort i Rhône-dalen: Viognier. Beliggende ved foden af ​​Ventoux og fra et meget køligt terroir, bevarer denne sydlige Viognier en smuk friskhed. Med sin gyldne farve er denne druesort ekstremt flatterende, sprudlende og frisk. Den har blomster og gule frugtnoter. Delikat og velsmagende Viognier. Prøv den en varm sommer dag med grillet fisk. Alkohol: 14 % Restsukker 0,76g/l Syre 3,42 g/l
Pris 139 kr.

2021 Viognier, McManis...

Årgang: 2021
Slot: McManis Family Vineyards
Årgang 2020: Buying Guide (90 point) - Wine Enthusiast McManis Family Vineyards blev grundlagt af Jamie og Ron McManis i 1990 og er beliggende i Ripon ved San Joaquin og Stanislaus Rivers. McManis Family Vineyards ejer 1457 hektar vinmarker og i 1997 investerede de i et helt nyt ”state-of-the-art” winery for at maksimere den i forvejen høje kvalitet. Nybygningen har da også vist sig at være en særdeles god investering, i form af talrige præmieringer af deres vine. McManis’ vision er, at producere de fineste vine. Hvert eneste trin i produktionsprocessen og hver eneste forretningsmæssige beslutning overvejes ganske nøje for ikke, at gå på kompromis med den høje kvalitet. Dette resulterer da også i, at McManis’ vine er fantastiske, behagelige og fint afrundede vine, hvor man virkelig får ”value for money”. I duften besidder vinen aromaer af ferskner og abrikoser, samt strejf af honning og flint. De runde og bløde frugtaromaer er i god balance med vinens syre hvilket gør, at vinen fremstår ren, tør og frisk. Kan varmt anbefales til svinekød, fjerkræ, fisk og skaldyr.  Alkohol: 13,5%
Pris 149 kr.

2020 Ademàn Adalia Verdejo,...

Årgang: 2020
Slot:
6 ud af 6 stjerner hos Erik Mortensen - Den korte Avis "Fremragende vin - overdådig og aromatisk frugt, der gøres let tilgængelig med sin sprøde friskhed" Symbolet på flasken signaler V for de fantastiske Verdejo druer, som denne vin er lavet på. Vinen er dyrket gobelet i Toro nær grænsen til Adalia. Essensen af området er indkapslet i denne elegante og aromatiske Verdejo. Stokkene står goblet (se billederne) og er ca. 30 år gamle. Det er usædvanlig stenet og næringsfattig jord. Høsten foregår om natten hvor temperaturen kommer ned på omkring 6 grader. Druerne har efterfølgende gennemgået en to måneders lang macerering og derefter har vinen lagret to måneder på franske medium toasted egetræsfade. I bouqueten finder man noter af fennikel og ristet urter der går igen i smagen, hvor det hele holdes op af en stram syre og en anelse bitterstof, det gør vinen velegnet til salat, grillet grøntsager, brie samt pasta retter. Alkohol: 13,5% Se video om Ademan og deres goblet dyrkning:  https://vimeo.com/408081463
Pris 149 kr.

2019 Maris L´Autan,...

Årgang: 2019
Slot: Chateau Maris
6 Stjerner i Den korte Avis: Sydfranske Languedoc-vinregionen huser en del perler, og blandt dem hører distriktet Minervois til blandt de farverigeste. Druerne i denne krydrede symfoni hedder Syrah og Grenache, og de gror ved foden af Montagne Noir på nogle marker, der plages af den djævelske vind Autan. Blandingsforholdet er 85/15%, og i glasset har man en oplevelse af masser af frugt, ung garvesyre og eftersmag af lakrids, peber og trækul. Den rigtige ledsager til vildt eller en sammenkogt ret. 5 stjerner i Vinavisen: En dejlig økologisk rødvin med en fint krydret duft med blandt andet vanille og violer. Smagen er også krydret , men her er det peber-noter, der er mest fremtrædende - men der er også god frugt i den lange eftersmag. En velkomponeret vin, der vil være fin til krydrede kødretter og kraftigt smagende oste. 4,5 Thumbs up på Houlbergs Vinblog: Duftmæssigt er det en lille krydret bandit ... med frisk frugt, der lige skal åbne sig. Det er mest saftige kirsebær, brombær og boysenbær, røg, lejrbål, lavendel og Provence krydderier samt en lille jernagtig, stram note samt svag landlighed. I munden er vinen overraskende smooth ... cremet, blid og blød, mens frugten næsten er helt saftig. Der er jordbær, kirsebær og lidt brombær, en anelse frugtsødme, nogle tanniner, som dog er føjelige og venlige. Det er sgu godt balanceret, produceret og eksekveret, så vinbloggeren bliver sgu helt glad. Det er en pleaser, men fortsat med karakter og balanceret charme. Houlberg ligger sådan nærmest lige mellem 4,5 og 5 gale fingre. Autan er navnet vores forfædre gav djævelens og de vanvittiges vind, der var i stand til at blæse voldsomt over vinmarkerne på Château Maris, inden de stoppede og derefter startede forfra igen! Denne Syrah/Grenache en vellykket og generøs vin.  Vinen er produceret af biodynamisk dyrkede druer. 85% Syrah og 15% Grenache gæret på store åbne trækar og lagret på en kombination af ægformet cement og ældre træfade. Vinen er mørk og tæt i farven. Den dufter af krudt, kul, røg og mørke kirsebær. Saftig og vedholdende smag. Masser af frugt, ungdommelig tannin og en eftersmag med lakrids, peber og trækul. Det er dybt, det er intenst. En flot vin til en sammenkogt ret, vildt eller hvis du skal holde varmen på en kold dag. Alkohol 14 %
Pris 149 kr.

2019 Erdener Treppchen...

Årgang: 2019
Slot: Weingut Schmitges
Friskere, lettere udtryk i duften. Her er syltet citron, stjerneanis og en anelse mango. I munden kommer den eksotiske frugt, her er masser af mango og fersken. Cremet, sødmefuld og lækker. Syren rydder pænt op efter sig i eftersmagen. En vin, der er fortryllende nu, men som har et enormt potentiale. Et studie i, hvad sødme og syre kan gøre ved hinanden. Giv denne vin 4-5 år i kælderen, så bliver det rigtig stort. Restsukker 79,3 gr./ltr. Syre 8,3 gr./ltr. Alkohol 9%
Pris 199 kr.

2020 Ürziger in der...

Årgang: 2020
Slot: Karl Erbes
Endnu engang bøjer vi os i støvet over hvad Stefan Erbes går og laver på parcellen Kranklei. Det er så raffineret, så knuselskeligt dejligt blomstret og forfinet krydret, at man svæver højt over Mosel når man drikker det. De 91 gram sukker holdes i et fast greb af de 9,1 gram syre. Det bliver aldrig for meget. Vinen dufter af banan, ananas og fersken. Stor mundfyldende sødme, der samtidig er let og frisk. Slutter i et bid med pære og flintet mineralitet. Smager guddommeligt nu, men uha det kan blive stort når det får yderligere 4-5 års lagring. Drik den kølig på terrassen uden andet end godt selskab. Kan også anvendes til mild blåskimmelost eller en frugttærte.  Alkohol: 7,18% Restsukker: 91,0 gr/ltr Syre 9,1 gr/ltr 
Pris 179 kr.

Halvflaske: 2018 Erdener...

Årgang: 2018
Slot: Weingut Schmitges
5 kokkeknive i Gastromand Skøn næse af syltet citrusskal og jasmin. Fremragende harmonisk mund med perfekt balance mellem syre og sødme. Herlig vin med et langt liv foran sig. Mosten har gennemgået en 12 timers macerering sammen med skindet, inden den er sendt til gæring. Gæret 100% på natur-gær. Diskret næse med mango, citrus og smør. Cremet og sødmefuld smag, med masser af kompleksitet. Svælget pirres med mineraler, krydderier og tørret abrikos. Her er masser af sødme, men flot citrus som modspil. Virkeligt flot dessertvin. Restsukker: 91,2 gram Syre: 9,7 gram Alkohol 8%
Pris 169 kr.

10 Years Old White Port, 50 cl

Årgang:
Slot: Andresen
91 point i Wine Enthusiast " It shows the typical characteristics of 10 year old tawny, but with the delicacy which comes with white Porto. Ripe quince, a hint of honey and wild flower aromas spring to mind." Herlig hvid portvin, der er sød, men ikke for sød. Sødmen får fint syrligt og alkoholisk modspil. Det vælter op af glasset med indtryk. Næsen bliver pirret af fine krydderier og karamel, søde druer, rosiner, valnødder samt vanille fra fad. En meget varm anbefaling herfra. Bemærk vinen er i 50 cl flaske
Pris 169 kr.

2021 Furd Pinot Gris,...

Årgang: 2021
Slot: Melanié Pfister
Friske grønne æbler, lidt fersken og i særlig udpræget grad ananas i næsen. Pæn sødmefuld fedme i smagen, der rundes godt af, af et let krydret smag. I eftersmagen er det igen ananas og honning der tager over. En fantastisk vin til krydrede fiskeretter, fjerkræ eller ost. Vinen har Mélanie kald Furd, da druerne til vinen kommer fra en parcel på marken Furdenheimer Tal. Alkohol: 13,5%
Pris 229 kr.